Wat is een hamamdoek?
Een hamamdoek, ook wel bekend als een peshtemal of Turkse handdoek, is een platgeweven katoenen handdoek met een historische betekenis in de Ottomaanse cultuur. Traditioneel gebruikt in Turkse baden (hamams) om het lichaam te bedekken en te drogen, hebben peshtemals zich in de moderne tijd ontwikkeld om verschillende doeleinden te dienen.
In hedendaagse omgevingen hebben peshtemals hun weg gevonden naar huizen, stranden, sportscholen en andere locaties vanwege hun veelzijdigheid. Ze dienen als dekens voor banken en bedden, essentiële items voor op reis vanwege hun lichtgewicht aard, en zelfs als stijlvolle omslagdoeken. De aantrekkingskracht van peshtemals ligt in hun praktische bruikbaarheid, waardoor ze geschikt zijn om altijd en overal te gebruiken.
AIERIA hamamdoeken vallen op door hun uitzonderlijke kwaliteit, voornamelijk toegeschreven aan het gebruik van premium langstapelig Turks katoen in hun productie. Vergeleken met conventioneel katoen heeft Turks katoen langere vezels, wat zorgt voor een hoge waterabsorptie en een zacht gevoel op de huid. Bovendien zorgt het platgeweven ontwerp van Turkse hamamdoeken voor een snelle droging, waardoor bacteriële opbouw en geuren worden voorkomen. Hun milieuvriendelijkheid is duidelijk, aangezien ze minder water, elektriciteit en wasmiddel nodig hebben tijdens het wassen.
Het opvallende kenmerk van AIERIA hamamdoeken is dat ze zachter en absorberender worden naarmate ze vaker worden gewassen, dankzij de premium Turkse katoenvezels. Deze handdoeken belichamen alles wat je van een handdoek zou kunnen wensen en meer.
De productie van Turkse hamamdoeken was historisch gezien een kleinschalige, door families gerunde onderneming, en vandaag de dag werkt AIERIA nog steeds uitsluitend samen met ambachtelijke weverijen. Deze weverijen hebben de traditie van het gebruik van handmatig bediende of semi-automatische weefgetouwen in ere gehouden, en veel wevers zijn officieel gecertificeerd voor hun vakmanschap op cultureel erfgoed door het Ministerie van Cultuur in Turkije.
Daarentegen zijn conventionele textielbedrijven de industrie binnengetreden sinds Turkse hamamdoeken populair werden op de internationale markt. Ze houden zich echter niet allemaal aan de sleutelfactoren van traditionele weefpraktijken en kwaliteit in grondstoffen. Een aanzienlijk deel van hen kiest voor geïmporteerd en/of geregenereerd katoen, en laat het lokaal verbouwde, lange Turkse katoen, dat bekendstaat om zijn uitzonderlijke kwaliteiten, links liggen. Bovendien zorgt de invoering van automatische weefgetouwen voor extra druk op de toch al inferieure katoendraden, waardoor de algehele productkwaliteit verder in gevaar komt. Dit compromis in materialen en techniek leidt tot een afname van de productkwaliteit, wat resulteert in hamamdoeken die snel verslijten en pillen, waardoor ze worden getransformeerd tot items die kenmerkend zijn voor fast fashion, in plaats van duurzame erfstukken die tientallen jaren mee kunnen gaan.
Een snelle vergelijking, zelfs online, kan de grote verschillen tussen authentieke en massaal geproduceerde hamamdoeken onthullen. De dikte van de kwastjes is bijvoorbeeld een teken van de superieure garenkwaliteit en weeftechniek. Een middelzwaar garen is ideaal voor hamamdoeken. Deze dikte biedt een goede balans tussen absorptievermogen, duurzaamheid en zachtheid.
Als de kwastjes te dun lijken, is het het beste om dergelijke producten te vermijden, omdat ze vaak massaal worden geproduceerd en mogelijk niet de benodigde absorptie en duurzaamheid hebben.
Goede grondstoffen maken goede eindproducten. Investeer in kwaliteit, pluk de vruchten.