Vad är en Peshtemal handduk?

En peshtemal, även känd som en hamamhandduk eller turkisk handduk, är en plattvävd bomullshandduk med historisk betydelse i den osmanska kulturen. Traditionellt används i turkiska bad (hamam) för att täcka och torka kroppen, peshtemals har utvecklats för att tjäna olika ändamål i modern tid.

I moderna miljöer har peshtemals hittat sin väg till hem, stränder, gym och andra platser på grund av deras mångsidighet. De fungerar som plagg för soffor och sängar, nödvändiga föremål för resor på grund av sin lätta natur, och fungerar även som snygga sjalar. Attraktionskraften hos peshtemals ligger i deras praktiska egenskaper, vilket gör dem lämpliga att använda när som helst och var som helst.

AIERIA hamamhanddukar utmärker sig för sin exceptionella kvalitet, främst tack vare användningen av premium långhäftad turkisk bomull i sin produktion. Jämfört med konventionell bomull har turkisk bomull längre fibrer, vilket säkerställer hög vattenupptagningsförmåga och en skonsam känsla mot huden. Dessutom underlättar den plattvävda designen av turkiska hamamhanddukar snabb torkning, vilket förhindrar bakterieuppbyggnad och lukt. Deras miljövänlighet är uppenbar eftersom de kräver mindre vatten, el och tvättmedel under tvätt.

Den enastående egenskapen hos AIERIA hamamhanddukar ligger i det faktum att ju mer de tvättas, desto mjukare och mer absorberande blir de, tack vare den premium turkiska bomullsfibern. Dessa handdukar förkroppsligar allt man kan önska sig av en handduk och mer.

Tillverkningen av turkiska hamamhanddukar var historiskt sett en småskalig, familjeägd strävan, och idag fortsätter AIERIA att samarbeta exklusivt med hantverksväveri. Dessa bruk har upprätthållit traditionen att använda manuellt manövrerade eller halvautomatiska vävstolar, och många vävare är officiellt certifierade för sitt hantverksmässiga kulturarv av kulturministeriet i Turkiet.

Däremot, sedan turkiska hamamhanddukar blev populära på internationella marknader, har konventionella textilföretag kommit in i branschen. Men inte alla av dem följer nyckelfaktorerna för traditionell vävning och kvalitet i råvaror. En betydande del av dem väljer importerad och/eller regenererad bomull och överger den lokalt odlade, långvariga turkiska bomullen som är känd för sina exceptionella kvaliteter. Dessutom lägger införandet av automatiska kraftvävstolar ytterligare påfrestningar till de redan sämre bomullstrådarna, vilket ytterligare kompromissar med den övergripande produktkvaliteten. Denna kompromiss i material och teknik leder till en försämring av produktkvalitet, vilket resulterar i hamamhanddukar som slits ut och piller snabbt, förvandlar dem till föremål som är karakteristiska för snabbt mode, snarare än hållbara arvegods som kan hålla i årtionden.

Bra råvaror ger bra slutprodukter. Satsa på kvalitet, skörda frukterna.